Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Dia Mundial de la Salut 2018


El 7 d’abril de 2018 es celebra el Dia Mundial de la Salut. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) vol aconseguir una cobertura sanitària universal, per tal de garantir a qualsevol persona, de qualsevol indret, un accés a serveis de salut de qualitat.

El Grup Pere Mata vol promoure el coneixement adequat sobre salut mental i així lluitar contra l’estigma i afavorir la integració de les persones que pateixen un problema de malaltia mental. Durant aquests últims anys s’han realitzat diversos projectes per lluitar contra l’estigma en l’entorn escolar:

 El projecte “Salut Ment i Tal” s’inclou en el programa Salut i Escola i és una iniciativa de la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona. Aquesta iniciativa ha arribat a 300 alumnes de 4t d’ESO de diversos instituts de Tarragona ciutat, Torreforta, Reus i Altafulla.

“Salut Ment i Tal” és una activitat d’uns 60 minuts de durada que utilitza diversos recursos com dinàmiques, jocs, vídeos i l’experiència pròpia de persones amb problemes de salut mental.  A més de donar informació sobre què és un trastorn mental; quins tipus són els més freqüents (com la depressió, l’estrès, l’ansietat, l’esquizofrènia...); i quines són les seves causes, l’activitat també treballa l’estigma, la discriminació que suposa, i també es trenquen mites en relació a la salut mental.

Una altra activitat que ha realitzat el Grup Pere Mata és el Projecte Arrels. Aquest projecte ha estat ideat i dut a terme per l’equip de Teràpia Ocupacional de la Unitat de Rehabilitació Hospitalària de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. Durant el curs 2016-2017 hi van participar un total de 102 alumnes de l’Escola Mowgli, i 11 usuaris, alguns dels quals gaudeixen de l’alta hospitalària i segueixen vinculats al projecte. La motivació i la implicació d’aquests usuaris per l’activitat amb els nens ha derivat en un major empoderament respecte al seu procés de rehabilitació.

També es realitzen diverses xerrades per lluitar contra l’estigma. Per exemple, la xerrada “Una altra mirada”, que va tenir lloc al Mas Carandell. Membres del Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata van participar en aquesta xerrada per explicar l’evolució del significat de la malaltia mental, posant l’accent a l’estigma i a com aquest influeix en els diferents àmbits de la persona.
 
El Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata també va realitzar uns tallers de sensibilització en coordinació amb Ensenyament i l’Ajuntament de Reus. Aquest projecte s’emmarca dins del programa “Activitats i Recursos Educatius”. Aquests tallers volen mostrar una altra realitat de les persones amb malaltia mental, una perspectiva allunyada de la realitat estigmatitzada que encara perdura en la nostra societat. Les activitats pretenen generar entre l’alumnat empatia i respecte a la diversitat.
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES